Kinderheesheid 

Kinderheesheid kan ontstaan door overbelasting of verkeerd gebruik van de stem. Bijvoorbeeld door veelvuldig schreeuwen, keel schrapen of het tè vaak “gekke” stemmetjes nadoen. 

Er zijn ook andere omstandigheden die een rol kunnen spelen bij het ontstaan. Denk aan factoren als een allergische aanleg, keel-,neus- en oorproblemen maar ook stress, temperament, karakter, imitatie, afwijkend mondgedrag en een afwijkende lichaamshouding kunnen een rol spelen. Een hese stem kan de volgende problemen veroorzaken: minder goed verstaanbaar zijn; vermoeidheid na lang praten, keelpijn, (blijvende) schade aan de stembanden. Belangrijk is om de stem te sparen als de stem schor of hees is geworden. Er wordt aandacht besteed aan een ontspannen gebruik van de stem. Het kind leert de juiste spieren te gebruiken bij spreken, zingen en roepen. Vaak verminderd daarna de heesheid en blijft de stem langer goed. 

Het is goed om na te gaan of het kind voldoende kan horen. Als een kind niet goed hoort zal het steeds te luid spreken. Dit kan de stem ook overbelasten. Mocht ik meer informatie nodig hebben over de stemstoornis en eventueel het gehoor dan zal er een aanvraag voor een verwijzing naar de KNO-arts worden gedaan.

Interesse?

Maak gerust een afspraak voor een intake-gesprek.