Kind 2-6 jaar

In deze leeftijd komt stotteren vaak voor. Als je kind begint te stotteren, wacht dan niet te lang af. Het is belangrijk dat ouders hulp zoeken als zij ongerust, gespannen of geïrriteerd zijn over het spreken van hun kind, hoe jong dit ook is. Meestal zijn ouders niet voor niets bezorgd. Wanneer het kind zich gefrustreerd voelt over het spreken of minder gaat spreken is dit ook een duidelijk signaal om hulp te zoeken.

Het is dus goed om vroegtijdig uit te zoeken of behandeling nodig is of dat we de ontwikkeling actief volgen. Als het kind kenmerken heeft met een hoger risico op blijvend stotteren is het advies niet (of korter) monitoren en direct (of sneller) starten met behandelen.

Behandelen

Voor jonge kinderen zijn er twee soorten therapie, waarbij het doel is vloeiend te leren spreken. De ouders leren vaardigheden, die het kind helpen vloeiend te worden. Deze vaardigheden worden dagelijks een kwartier per dag thuis geoefend. Ouder en kind komen in de eerste fase wekelijks naar de praktijk. We evalueren de vorderingen en passen de therapie daarop aan.

Monitoren

Bij jonge kinderen wordt de ontwikkeling van het stotteren 9 tot 12 maanden sinds het begin van de eerste verschijnselen ervan actief gevolgd om te zien of spontaan herstel optreedt. We maken dan enkele afspraken waarin je leert de ernst van het stotteren te bepalen, zodat je weet wanneer je kind meer hulp nodig heeft.

Interesse?

Maak gerust een afspraak voor een intake-gesprek.

Aanmeld knop
Contact
Stottertest