Jongeren

Stotteren kan je behoorlijk in de weg zitten. Je merkt dat je minder vaak het woord neemt en vertelt ook niet meer zo uitgebreid. Je stuurt liever een appje, om je stotteren maar niet te laten horen. Je gaat steeds meer opzien tegen presentaties en zomaar iets leuks vertellen in een groep.

Ongewild ben je te veel bezig met hoe je overkomt, hoe je spreken klinkt en hoe je het gaat zeggen. Je merkt dat stotteren je leven steeds meer beïnvloedt. In de therapie besteden we aandacht aan je negatieve gevoelens en gedachten over het stotteren en doen we oefeningen voor je spraak.

Intakegesprek en onderzoek

Tijdens het intakegesprek ga ik in gesprek met je over je stotteren en waar je tegen aanloopt. Als je het fijn vindt kunnen je ouders bij dit gesprek aanwezig zijn. Ik stel je vragen hoe je denkt over je stotteren en je spreken. Ik doe onderzoek waarin we het stotterprobleem zo duidelijk mogelijk in kaart brengen.
Er komen veel verschillende factoren bij stotteren kijken en het stotteren uit zich bij iedereen weer anders.

Therapie

Jouw wensen en mogelijkheden zijn het vertrekpunt van de therapie. Het biedt houvast bij de ontwikkeling van onze doelen. Jij weet beter dan wie ook wat stotteren met je doet, wat je belangrijk vindt en waar je tegenaan loopt.
Ik ben ervoor je om kennis en ervaring met je te delen en jou te begeleiden om de stappen te maken, waar jij op dat moment aan toe bent. We werken aan alle aspecten waar het stotteren invloed op heeft, dat heeft de meeste kans van slagen op de lange termijn.

Het doel van de therapie is om zo vrijuit mogelijk te spreken op een zo makkelijk mogelijke manier, zodat stotteren zo min mogelijk invloed heeft op je leven.

In de therapie leer je dat jouw inzet beloond wordt, je krijgt steeds meer controle en neemt verantwoordelijkheid voor jouw vooruitgang.

Elke drie maanden evalueren we samen de voortgang en werkwijze, zo nodig stellen we de doelstellingen bij. Tijdens de behandelperiode of in de afbouwfase maken we samen een terugval preventieplan. Na afloop van het traject is een periode van nazorg belangrijk om terugval te voorkomen.

Pepijn “Het zit allemaal in mijn hoofd, je kunt leren je gedachten gewoon om te draaien: de gedachte: het gaat sowieso slecht naar het boeit me niet. Daardoor zijn de hersenen er minder mee bezig én word ik bevestigd dat het goed gaat, dat is zo noodzakelijk! Het spreken gaat ook steeds beter, dat maakt me blij, het geeft mij een gevoel, dat het spreken niet veranderd hoeft te worden, dat ik zo kan doorgaan, ik zit op de goede weg”.

Wist je dat de president van Amerika ook stottert?
Biden shares vulnerable story on how he overcame stuttering

Interesse?

Maak gerust een afspraak voor een intake-gesprek.